Gefeliciteerd het de aankoop van uw woning. Om de woning over te zetten op uw naam, moet u een notaris inschakelen. Wij helpen u daar graag bij.
In de wet is bepaald dat de afspraken voor de aankoop van een woning vastgelegd moeten worden in een schriftelijke koopovereenkomst. Het kan zijn dat de makelaar het opmaken van de koopovereenkomst regelt. Is dit niet het geval, dan kunt u hiervoor ook de notaris inschakelen.
Nadat wij de koopovereenkomst hebben ontvangen (van u of de makelaar), zal ons kantoor alle gegevens verzamelen voor het opmaken van de leveringsakte. In de leveringsakte worden de afspraken uit de koopovereenkomst verder uitgewerkt en wordt de woning overgedragen aan de koper. U ontvangt van tevoren een concept van deze akte en de nota van afrekening waarop staat welk bedrag u moet betalen of ontvangt. Vervolgens komen verkoper en koper samen bij ons op kantoor om de leveringsakte te tekenen (als het niet mogelijk is om bij de ondertekening aanwezig te zijn, kan er gewerkt worden met een volmacht). De leveringsakte wordt vervolgens ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Na een verwerkingstermijn van 1 à 2 werkdagen is dit verwerkt en staat de woning definitief op naam van de koper.
Bij het kopen van een woning die onderdeel is van een groter gebouw, koopt u een zogenoemd appartementsrecht. Dat betekent dat u juridisch eigenlijk twee dingen aanschaft: een stukje mede-eigendom van het hele gebouw en het recht om uw woning te mogen gebruiken. U bent dan samen met alle andere appartementsbewoners eigenaar van het hele gebouw.
Er gelden dan ook regels waar alle eigenaren zich aan moeten houden. Het is belangrijk om van tevoren te weten wat de verantwoordelijkheden van eigenaren zijn, welke huisregels er tussen bewoners gelden en hoe hoog de kosten voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimten zijn.
Iedere appartementseigenaar is verplicht lid te worden van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke
belangen van de appartementseigenaren. Denk hierbij aan onderhoud van de ruimtes die door alle eigenaren worden gebruikt. De vereniging is verplicht een reservefonds bij te houden voor toekomstige onderhoudskosten. In de ledenvergadering worden besluiten genomen over het onderhoud van het gebouw en wie dit gaat doen, maar ook de uitgaven van het afgelopen boekjaar worden goedgekeurd en er wordt een begroting gemaakt voor het nieuwe jaar.
De notaris moet tientallen onderzoeken doen, voor u eigenaar bent van de woning. Hieronder staat een samenvatting. De notaris controleert bij het Kadaster onder andere of alle gegevens van de woning kloppen. Daarnaast controleert hij of er hypotheken of beslagen op het huis rusten. Als dat zo is, kan de overdracht misschien niet doorgaan. Hij zal daarom op zoek gaan naar een oplossing. Verder controleert hij of de verkoper tussen de koop en verkoop van zijn woning is gescheiden. In dat geval heeft de ex-partner misschien nog recht op de woning. Ook controleert hij of er geen juridische belemmeringen zijn. Hierbij kunt u denken aan een voorkeursrecht van de gemeente of een saneringsbeschikking.
U gaat geld lenen van de bank of van een ander bedrijf of particulier. Als de uitlener extra zekerheid wil voor terugbetaling van deze geldlening, dan kan dat bijvoorbeeld door het vestigen van een hypotheek op uw woning. Uw woning dient dan als onderpand voor de terugbetaling van de geldlening. Als u de rente en de aflossing van de lening niet meer betaalt, dan mag de uitlener uw huis verkopen en met de opbrengst de schuld aflossen.
Koopt u een nieuwbouwwoning, dan gaan veel dingen net iets anders. Een nieuwbouwwoning koopt u bijvoorbeeld ‘vrij op naam’. U betaalt dan geen notariskosten voor de overdracht (de ’kosten koper’). De koopsom betaalt u voor de grond en voor de bouw van het huis betaalt u een aanneemsom. In plaats van overdrachtsbelasting betaalt u btw over deze bedragen. De kosten voor een hypotheek komen wel voor rekening van de koper.
Voor een bestaande woning moet u in één keer de koopsom betalen. Bij een nieuwbouwwoning betaalt u meestal in termijnen. Iedere keer als de bouw een stukje verder is, betaalt u een deel van de aanneemsom. In de koop-/aannemingsovereenkomst staat hoeveel u wanneer moet betalen.
5%-regeling
Bij een nieuwbouwwoning geldt altijd de 5%-regeling. Daarbij stort u 5 procent van de aanneemsom op een depotrekening bij de notaris. De aannemer krijgt deze 5 procent pas als het huis volgens afspraak en zonder gebreken is opgeleverd. En als er gebreken zijn, moet hij ze eerst herstellen. Let u er wel op dat u binnen drie maanden na de oplevering aan ons doorgeeft of u (een deel van) het geld langer moet vasthouden.
Projectontwikkelaar
Bent u projectontwikkelaar of aannemer en wilt u zelf een nieuwbouwproject opstarten? Ook hierin kunnen wij u adviseren en de benodigde akten opmaken.
Gaat u uit elkaar en dient de woning aan u of uw ex toegedeeld te worden? Ons kantoor kan een verdelingsakte voor u opstellen, waarbij de woning aan u wordt toegedeeld. De uitkoop van uw ex-partner kan via ons kantoor verlopen.
Vaak is op de woning een hypotheek gevestigd, waarvoor uw ex-partner ontslagen dient te worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit kan doordat de hypotheekverstrekker dit ontslag toekent of doordat u de hypotheek oversluit. De hypotheekverstrekker zal een concept verdelingsakte willen zien, voordat uw aanvraag door hen in behandeling genomen kan worden.
Wilt u een stuk grond verkopen of bijvoorbeeld een groenstrook van de gemeente aankopen? Ook bij deze diensten kunnen wij u ondersteunen.
Dient de grond bijvoorbeeld nog uitgemeten te worden door het Kadaster? Dan kunnen wij dit voor u regelen. Er zijn 2 manieren om de grond te splitsen: doordat het kadaster vooraf langskomt om de grond uit te meten of digitaal, waarbij het Kadaster na tijd langskomt om het perceel uit te meten. Graag adviseren wij u welke optie in uw situatie het beste aansluit op uw wensen.