Trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn bijna hetzelfde. Toch zijn er een paar verschillen. Voor beide geldt sinds 2018 een beperkte gemeenschap van goederen. Met voorwaarden kunt u zelf extra zaken regelen. Bijvoorbeeld als u bezittingen tijdens het huwelijk of partnerschap apart wilt houden of als u een eigen zaak heeft. Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden gaat u naar de notaris. De notaris kan u advies geven over wat in uw situatie handig is om vast te leggen. De voorwaarden zijn actief op het moment van trouwen of geregistreerd partnerschap. Deze voorwaarden kunt u het beste vastleggen vóór uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dan is er namelijk nog geen gemeenschappelijk bezit ontstaan. Maar het is ook mogelijk om ná uw trouwen of partnerschapsregistratie voorwaarden op te stellen.
Beperkte gemeenschap van goederen
Wie niets vastlegt, sluit automatisch een huwelijk of geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen.
Wat betekent de beperkte gemeenschap van goederen?
Algehele gemeenschap van goederen
Vóór 2018 trouwden mensen automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Bent u in 2017 of eerder getrouwd dan zijn alle bezittingen en schulden van u samen. Dus ook de bezittingen en schulden die u vóór het trouwen zelf had. Dat blijft zo, ook al is de wet intussen veranderd. Als u nu trouwt of een partnerschap aangaat, is het nog steeds mogelijk om te kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen. Dat kunt u regelen via huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris.
Belangrijke verschillen tussen het huwelijk en een geregistreerd partnerschap:
Overlijden
Als één van u overlijdt, bent u automatisch erfgenaam van uw echtgenoot of partner. Tenzij die in een testament iets anders heeft bepaald. Ook de eigen kinderen zijn automatisch erfgenaam, al krijgen zij pas hun deel als beide partners zijn overleden.