Ga naar de inhoud

Levenstestament (notariële volmacht)

Levenstestament (notariële volmacht)

Stel: u moet voor enige tijd naar het ziekenhuis en u weet niet hoe u er na de operatie aan toe bent. Of u woont voor langere tijd in het buitenland. Of u wordt een dagje ouder. Dan neemt de kans toe dat u afhankelijk wordt van anderen voor huishoudelijk werk, verzorging of financiële zaken.

 

Wie gaat over uw financiële zaken als u dit zelf niet kunt? In wie hebt u het volste vertrouwen? Laat alles op tijd volgens uw wensen en behoeften vastleggen. Dat kan met een levenstestament.

 

Een levenstestament is iets anders dan een testament, waarin u aangeeft wie wat van u erft na uw overlijden. In een levenstestament staan uw wensen voor de situatie waarin u door ziekte of ongeval uw zaken niet meer zelf kunt regelen. Ook legt u hierin vast wie namens u beslissingen mag nemen als u daar zelf niet meer toe in staat bent. Deze persoon is een vertegenwoordiger, ook wel gevolmachtigde genoemd.

 

Heeft u geen levenstestament laten opstellen en bent u daar niet meer toe in staat, dan stelt de kantonrechter een mentor, bewindvoerder of curator aan die uw zaken behartigt. Op deze benoeming heeft u dan geen invloed meer. Met een levenstestament houdt u wel zelf de regie.